Vores håndværk er vores kerne og vores stolthed. Vi bruger traditionelle teknikker til at skabe unikke produkter, hvor tid og omhu er afgørende – med kloge hænder, som arbejder kompetent og metodisk. Godt håndværk tager tid, for at samle alle indtryk og sanseligheder til en velkomponeret helhed. Vi vil gerne give tid og nærvær videre gennem kvaliteten i det vi fremstiller.
Vi arbejder blandt andet med tre hovedområder
Vores faglighed er knyttet op på at vi bruger følesansen hele vejen igennem processen. Det giver en helt særlig omhyggelighed og dermed også et langtidsholdbart og bæredygtigt produkt, som rækker langt ind fremtiden.
Når vi eksempelvis binder børsterne, er materialerne bundet fast i selve træet, og det giver en unik holdbarhed.
Vi producerer til det faste sortiment, men vi laver også opgaver på bestilling fra private og erhvervskunder. Det kan eksempelvis være en pejsekost man holder særligt af, sølvtøjsbørsten, som er gået i arv, Den Blå Planets dør, børster til akvarierne eller nye børster på maskindele til TOMS. Vi er altid åbne over for nye opgaver og idéer.
Børstenbinding som håndværk har en lang og stolt historie som Blindes arbejde. Som håndværk egner det sig godt til synshandicappede grundet den sanselige metode der er forbundet med denne håndværkstradition.
Kurveflet og stoleflet har en særlig designmæssig status i dansk design tradition – se bare på de store danske møbeldesignere (eks Wegner). Indenfor de senere år er særligt flethåndværket indenfor møbler igen kommet i fokus. Stoleflet handler om at kende til de forskellige teknikker med kuvertflet, dobbeltflet, mv. Alle teknikker, hvor man kan arbejde med synskompenserende arbejdsgange og mestre følingen med hvordan materialet skal fæstnes på træet.
Vævning og dermed tekstilfremstilling anvender de store skaftevæve, hvor man som væver får mulighed for at bruge hele kroppen i arbejdet. Vævefaget kan også kombinere teknik og sanselighed. I 2014 indgik vi samarbejde med tekstil designer Rosa Tolnov Clausen om at skabe et nyt tekstil, hvor væverne blev med-designer for produktlinjen H.O.W. Udover nyt design, så har vi også fokus på genbrug af materiale og stofrester i kludetæpper. Vi fremstiller større tekstiler på bestilling både til private hjem og firmaer, hvor vi gerne inddrager af elementerne omkring med-design, når det er relevant for produktionen.
Produktionen er placeret flere steder i landet. Hovedproduktionen er i København, hvor de fleste af vores håndværkere arbejder. Men produktion og det at vise håndværket er også et spørgsmål om lokal forankring.
Vi har derfor også produktion i tilknytning til vores butikker rundt i landet. Børstenbinding, som er det største håndværk er repræsenteret alle steder. Stoleflet er repræsenteret i Jylland og København, og vævning også i Jylland og København.
Har kunder og andre samarbejdspartnere interesse i at se produktionen, så er man altid velkommen til at lave en aftale om besøg i en af vores afdelinger.
Alle vores produkter er kvalitetstjekket. Både undervejs i produktionen og inden de kommer på lager og gøres klar til salg.
Materialer er i alt håndværk essensen af produktets funktion og holdbarhed, så derfor gør vi en del ud af at få de bedste råvarer.
Indenfor børstenbinding er der tale om naturlige materialer indenfor dyrehår, strå og træ. Enkelte materialer er af mere forarbejdet karakter fordi det har en betydning for hvor det skal anvendes i industrien eller have en særlig funktion.
Indenfor stolefelt og kurveflet arbejdes med papirtov og forskellige former for pil og materialer fra bambus.
Vævefaget anvender både bomuld, uld, hør og stofrester.
Vi er optaget af at få flest mulige materialer så tæt på os som muligt, materialer der er udvundet bæredygtighed med tanke på miljø og mennesker, samt så høj grad af hensyntagende livscyklus som mulig.
Lis er børstenbinder, hun møder tidligt og går sjældent hjem før kl. 16. Lis sidder ved et lille arbejdsbord og holder en opstrammet ståltråd, der er fæstet på en skrueanordning midt på bordet.
Der ligger hestehår i en bunke, en stabel med rå børsteskafter i bøgetræ, med nøjsomt forborede huller og et sparsomt udvalg af værktøj. Det er tydeligt, at Lis’ hænder har stor rutine, for med en finurlig fingerbevægelse drejer hun hestehår omkring ståltråden, og med et fast lille ryk fæstnes hestehåret i et af hullerne i opvaskebørsten.
Lis smiler og viser tydelig begejstring for at opgaven er løst, samtidig gribes der ud efter endnu et lille bundt med hestehår, der skal trækkes i næste hul.
Når alle huller i børsteskaftet er fyldte, mærker Lis efter, om hårlængden er, som den skal være; hun føler, mærker og kontrollerer, om kvaliteten er i orden, og med et stort smil udbryder hun ”Nu er du en opvaskebørste!”.
Inden da, har børstens træ været gennem flere processer, hvor det stemples, slibes og vokses med bivoks eller olieres med linolie.
Lis vil gerne gøre en forskel, med det hun kan. Hun har fundet sin niche, fundet sit kald og arbejder perfektionistisk, engageret og med stolthed som børstenbinder.